Corona dwingt ondernemers na te denken over stoppen

Nog niet zo lang geleden schreef ik hier over een onderzoek van Knab onder startende ondernemers waaruit bleek dat ze meer omzet draaiden dan verwacht en dat ze ook erg blij waren met hun keuze om te gaan ondernemen. Dus wat schetst mijn verbazing: nu lees ik dat een op de acht van de zzp’ers overweegt te stoppen met hun onderneming. En dat is het resultaat van een onderzoek van diezelfde bank. Hoe zit dat?

Corona

In december 2021 ondervroeg Knab 2.500 zpp’ers. En natuurlijk, zoals met alles de laatste tijd, is corona weer de schuldige. 42% van de zzp’ers verdient (veel) minder dan voor de coronapandemie uitbrak. Van alle zelfstandig ondernemers heeft 38% spaargeld nodig om rond te komen en verdient 15% zelfs minder dan het sociaal minimum van 1.078 euro per maand. Logisch dat het dan tijd wordt om na te gaan denken over een andere toekomst.

Bbz voor zelfstandig ondernemers

In het begin van de crisis konden zzp’ers gebruikmaken van de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). Deze regeling is echter afgeschaft en niet opnieuw tot leven gewekt toen we eind december 2021 opnieuw in een lockdown terechtkwamen. En dat ondanks dat eerder 29% van de ondervraagde zzp’ers gebruik heeft moeten maken van deze regeling. De regeling waar ondernemers nu hun heil bij moeten zoeken is de Bbz (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen). Dat wordt lastig, aangezien 42% aangeeft deze regeling niet te kennen. Bovendien is het heel wat bewerkelijker om via deze regeling steun te krijgen.

Verschillen per branche

De horeca en de cultuur zijn hard geraakt door de coronamaatregelen. Tijdenlang waren onder andere restaurants, musea en theaters volledig gesloten of konden ze minder bezoekers ontvangen. Niet gek dus dat in deze sectoren de hardste klappen vallen: in de horeca verdient 85% van de zzp’ers minder dan voor de coronacrisis. Toch knap van die 15% dat ze niet minder zijn gaan verdienen. De mensen in de bouw kwamen er het beste vanaf, maar ook daar moest 24% zijn spaargeld aanspreken om rond te komen.

Dan toch maar weer in loondienst

Volgens Knab wil de overheid dat de ondernemers die zwaar geraakt zijn door de coronapandemie, zich omscholen. De ondernemers zelf denken daar echter anders over. Maar 12% denkt aan omscholen, 12% overweegt helemaal te stoppen en 17% overweegt in loondienst te gaan werken. Dat is natuurlijk nog steeds een minderheid van de ondervraagden. Bij de zzp’ers die onder het sociaal minimum uitkomen is de verhouding ongeveer gelijk. Daar overweegt 24% omscholing en 31% loondienst.

Ondernemen blijft onzeker

Ondernemen is risico’s nemen. Als er echter dingen gebeuren waar je je nauwelijks op had kunnen voorbereiden, dan moet je heroverwegen of dit nog is wat je wilt en vooral ook kunt doen. Voor mij als tekstschrijver is er geen probleem. Ik ben begonnen tijdens de coronacrisis en ik heb niet het idee dat dat voor problemen heeft gezorgd. Voor al die anderen echter, die noodgedwongen hun bedrijf tijdelijk hebben moeten sluiten of op een heel laag pitje hebben moeten zetten, hoop ik dat het allemaal snel weer een beetje normaal wordt. Dan kan iedereen weer doen waar hij goed in is en wat hij leuk vindt!