Het antwoord op al jouw vragen

Als tekstschrijver schrijf ik niet alleen voor anderen. Ik leef me ook uit op mijn eigen websites. De website waar ik het nu over wil hebben, is Boeken-ID. Dat is een website waarop ik boekrecensies publiceer. Daarnaast schrijf ik af en toe een blogartikel en heb ik van een aantal schrijvers hun hele oeuvre op een rij gezet. Wat ik er ook doe, is bijhouden welke boeken Bookchoice elke maand aanbiedt. Bookchoice is een dienst die tegen betaling van een bescheiden abonnementsgeld maandelijks acht e-books levert, die je niet zelf kan kiezen. En dat levert vragen op.

Boeken en lezen?

Bij mijn pagina met Bookchoice-boeken begint dus mijn probleem. Het is een pagina die relatief veel bezoekers trekt. Lezers, zou je zeggen. Alleen nu blijkt het zo te zijn dat die mensen helemaal niet zo goed kunnen lezen. Wat doen ze namelijk? Als ze een probleem hebben met Bookchoice, dan gaan ze naar de contact-pagina op mijn website en vragen mij om hun probleem op te lossen. Maar ik kan geen abonnementen stopzetten, geen geld terugstorten of dingen uitzoeken. Ik ben Bookchoice niet.

Ik vraag me dan altijd af, hoe komen mensen erbij hun probleem voor te leggen aan een willekeurig boekenblog in plaats van aan het bedrijf zelf? Op een gegeven moment heb ik zelfs op mijn contact-pagina geschreven dat ze voor dat soort dingen niet bij mij moeten zijn. En toch ging het door. Is lezen dan zo moeilijk? Of is het redelijk te verwachten dat je met al je vragen bij elk blog terecht kan?

Hoe ga je om met vragen die niet voor jou zijn bedoeld

Toen ik voor het eerst zo’n reactie kreeg, was ik verbaasd. Ik heb die persoon maar geantwoord dat hij op de verkeerde plek was en waar hij wel moest zijn. Dat heb ik een aantal keer netjes gedaan. Ook heb ik een tijdje de mails doorgestuurd naar Bookchoice. Tot ik het zat werd en maar helemaal niet meer reageerde. Wat is nu de beste manier om dit aan te pakken?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen elke mail te beantwoorden en de mensen iedere keer weer netjes door te verwijzen naar het e-mailadres waar ze wel moeten zijn. Dat lijkt me heel klantvriendelijk. Maar als de klant zelf niet bereid is te kijken wat hij doet, verdient hij dan deze extra service?

Door aan te geven dat ik de problemen van mijn lezers met een ander bedrijf niet kan oplossen, denk ik toch voldoende gedaan te hebben. Ik heb er zelfs een blogartikel aan gewijd. Het is volgens mij volkomen duidelijk dat mijn website alleen maar iets schrijft over een ander bedrijf maar niet dat andere bedrijf is. Natuurlijk wil ik aardig zijn voor mijn lezers, maar als ze dingen gaan vragen waar ik ze echt niet mee kan helpen, dan houdt het op. Ik kies er dus voor de juiste informatie te geven en ze verder maar te negeren.

Kun je verwarring voorkomen?

Mensen denken blijkbaar dat ze op de website van Bookchoice zitten als ze op mijn website aankomen. Nu is het zo dat de namen ergens heel in de verte wel op elkaar lijken: Bookchoice en Boeken-ID. Ze beginnen allebei met Bo… Dat is overigens niet mijn schuld, mijn website bestond al jaren toen het voormalige Elly’s choice de naam veranderde in Bookchoice. Het uiterlijk van beide websites is wel totaal anders. Ook bied ik geen mogelijkheid om in te loggen of boeken te downloaden, dat moet toch ook een aanwijzing zijn.

In mijn berichten maak ik duidelijk dat ik over het bedrijf schrijf. Dat doen zoveel bloggers, dus dat kan toch het probleem niet zijn. Of krijgen zij ook zo vaak mails van mensen die problemen hebben met inloggen en het downloaden van boeken?

Ik zou natuurlijk de berichten over Bookchoice kunnen verwijderen. Dan is waarschijnlijk het probleem meteen opgelost. Dat zou echter jammer zijn, want ik weet dat er ook mensen zijn die mijn overzichten handig vinden.

Reacties zijn wel welkom!

Het is niet zo dat ik het helemaal niet leuk vind om reacties te krijgen. Wie iets op te merken heeft over mijn website, is van harte welkom om dat te melden. Ik vind het altijd leuk om te horen wat mensen ervan vinden. Laat dus vooral iets van je horen als je iets te zeggen hebt! Dat mag als reactie onder dit bericht, maar ook direct naar mij via het contactformulier.