Iedereen kan schrijven

Wie ook maar een beetje let op de spelling van webteksten, zal zien dat daar regelmatig fouten in gemaakt worden. Nu zal dat voor veel mensen niet erg zijn, die zien het niet eens. Maar voor de groep mensen die het wel ziet, kan het heel irritant zijn. Het kan zelfs zo vervelend zijn dat de lezer maar besluit te stoppen met lezen. En de lezer kwijtraken is precies wat je niet wilt op je webpagina. Slechte spelling is overigens niet het enige wat een lezer kan laten afhaken. Een slechte opbouw van de tekst of gewoon een heel saai verhaal heeft hetzelfde effect. Hoe zien jouw webteksten eruit? En schrijf je die zelf of laat je ze schrijven?

Natuurtalent

De een is goed in wiskunde, dan ander in het werken met mensen. Zo is ook schrijven iets wat je moet liggen. Schrijven is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Bij bijna elk schoolvak moet af en toe wel iets op papier gezet worden. Je komt er dus snel genoeg achter of je het leuk vindt en of je er wat van bakt.

Leren schrijven

Gelukkig is er veel wat je kunt leren. Dat geldt ook voor schrijven. Spelling en grammatica is toch vooral een kwestie van de regels kennen. Bij het schrijven van een lekker lopende, goed leesbare tekst komt echter meer kijken. Ook daar kun je door scholing en ervaring veel leren. Als je er echter totaal geen gevoel voor hebt, kun je je misschien toch beter op iets anders concentreren.

De juiste opleiding

Er bestaat geen specifieke opleiding voor een tekstschrijver. Als dat je roeping is, zul je zelf moeten verzinnen hoe je je daar het best op voorbereidt. Een opleiding in de richting van communicatie of taal ligt het meest voor de hand. Maar wat als je halverwege je carrière besluit te switchen? Dan heb je misschien al je tijd nodig om geld te verdienen en wordt het lastig een complete opleiding te doen.

Ervaring

Ervaring opdoen is natuurlijk altijd goed. Opdrachtgevers krijg je misschien niet meteen als je uit het niets begint. Laten zien wat je kunt, kun je echter ook doen op een eigen website. Als je niet al te bang bent voor computers is het niet heel ingewikkeld een eenvoudige website op te zetten. Daar kun je dan vervolgens alles op kwijt wat je te schrijven hebt. Het voordeel van schrijven voor je eigen website is ook nog eens dat je helemaal geen rekening hoeft te houden met eisen van anderen. Je bent helemaal vrij, heerlijk toch?

Feedback krijgen

Het nadeel van alleen maar schrijven voor je eigen website is dat je er geen feedback op krijgt. Je merkt na verloop van tijd wel of er bezoekers komen en soms geven die een reactie op wat je schrijft. Ze zullen echter niet zo snel een opmerking maken over je schrijfstijl of je wijzen op dingen die je anders of beter had kunnen doen.

Feedback kun je op verschillende manieren krijgen. Je kunt iemand zoeken die je teksten leest en van commentaar voorziet. Of je doet een cursus en laat de docent over je oordelen. In dat laatste geval zou je er zeker van moeten kunnen zijn dat je leert van iemand die er verstand van heeft. De vraag is dan alleen nog: welke cursus is het meest geschikt? Er zijn er zoveel te krijgen. Ik denk dat je dan vooral op de ervaring van anderen af moet gaan. En wat je zelf denkt nodig te hebben natuurlijk.

Schrijven is een vak

Schrijven is niet iets wat iedereen zonder meer kan. Je moet er aanleg voor hebben, de juiste technieken geleerd hebben en ervaring hebben opgedaan. Dat kost allemaal veel tijd. Heb je die tijd niet of heb je die er niet voor over? Dan kun je altijd nog iemand anders vragen om je teksten voor je te schrijven. Je hebt mijn website al gevonden, dus aarzel niet om contact op te nemen. Ik bespreek graag met je hoe ik je kan helpen!