Als je zegt dat je een afstand van 40, 50 of zelfs 80 kilometer hebt gewandeld, dan krijg je steevast dezelfde soort reacties. Wat ver. Dat doe ik je niet na. Hoe doe je dat. Net als met bijna alles in het leven is langeafstandswandelen iets wat je kunt leren. Als je voor het eerst wandelschoenen aantrekt, hoef je niet te proberen zo ver te komen. Sommige mensen doen dat wel, maar veel van hen halen de eindstreep niet. Hoe bereid je je voor op het wandelen van een lange afstand?
Stap 1: koop goede schoenen
Lopen doe je op je voeten dus daar moet je goed voor zorgen. Het eerste wat je moet doen voor je gaat wandelen is dan ook zorgen voor een paar goede wandelschoenen. Laat je hiervoor adviseren in een speciaalzaak. De mensen daar weten waar ze op moeten letten en welke vragen ze je moeten stellen om tot het juiste paar te komen. En als je dan toch in die winkel bent, neem dan ook gelijk een paar goede sokken mee. Dat kan een hoop blaren voorkomen.
Stap 2: rustig aan beginnen
Je voeten en je nieuwe schoenen zijn niet meteen de beste vrienden. Net als mensen die elkaar net leren kennen, moeten ze even aan elkaar wennen. Die gelegenheid geef je ze door te beginnen met het wandelen van korte afstanden. Trek de schoenen eerst een paar uur in huis aan. Ga dan een blokje om in je eigen buurt. Vervolgens kun je dat uitbreiden naar een rondje van een paar kilometer. Voelt het goed? Dan kun je wat verder gaan. Je bent nu ook al voorzichtig bezig met het opbouwen van je wandelconditie.
Stap 3: stel een doel voor jouw lange afstand
Voordat je vertrekt, moet je weten naar welke lange afstand je toe wilt. Anders wordt de kans dat je daar aankomt wel erg klein. Bedenk daarom hoe ver je wilt kunnen wandelen. Vind je 20 kilometer voorlopig wel genoeg? Ga je voor de hele (wandel)marathon of ben je ambitieus en ga je je voorbereiden op een Kennedymars van 80 kilometer?
Stap 4: maak een trainingsschema
Als je eenmaal weet hoe ver je wilt kunnen wandelen, dan kun je een schema op gaan stellen voor je trainingen. Daarvoor kun je gebruik maken van online te vinden schema’s. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de website wandeltraining.nl. Zelf een schema samenstellen kan natuurlijk ook. Als je daarbij maar in je achterhoofd houdt dat je niets moet forceren. Begin dus rustig en bouw het langzaam op.
Stap 5: je schema uitvoeren
Nu je voeten en je schoenen goed samen kunnen werken, wordt het tijd om ze meer te gaan uitdagen en je schema uit te gaan voeren. Probeer daarvoor wat variatie aan te brengen in de omgeving waarin je loopt. Even snel vanuit huis in de buurt gaan wandelen is natuurlijk het makkelijkst. Als je in het weekend wat meer tijd hebt, is het ook leuk om naar een georganiseerde tocht in de buurt te gaan. Vaak worden daar al wandelingen vanaf 4 kilometer uitgezet, dus er is er vast wel een die in je schema past. Kijk maar eens op wandel.nl.
Stap 6: schrijf je in voor een tocht van je doelafstand
Voor veel tochten die georganiseerd worden door wandelverenigingen hoef je je niet vooraf aan te melden. Je gaat gewoon als je zin hebt. Voor de motivatie is het goed om een tocht uit te kiezen waarvoor inschrijving wel verplicht is. Zo heb je een mooi doel in je agenda staan waar je naar toe werkt.
Stap 7: geniet ervan!
Deze stap is er eentje die je tijdens je hele opbouwfase in je achterhoofd moet houden. Je doet dit voor je plezier, dus geniet ervan! Het is helemaal niet nodig om sneller of verder te kunnen lopen dan iemand anders. Het is geen wedstrijd. Wandelen doe je voor jezelf, je verlegt je eigen grenzen en als het goed is, kom je volledig ontspannen thuis. Nou ja, met hier en daar wat spierpijn misschien als je een verre tocht hebt gemaakt. Maar dat hoort er bij, daar word je alleen maar sterker van.
Veel wandelplezier!