Koude acquisitie: waarom ik ervan afzie

Als je een bedrijf hebt, dan wil je klanten. Als je netwerk nog niet zo groot is, komen die niet vanzelf. Je zult jezelf op een of andere manier moeten laten zien. Koude acquisitie is daar een methode voor. Domweg een aantal potentiële klanten bellen of mailen met de vraag of ze je product of dienst willen afnemen. Wat doe je zelf met dat soort telefoontjes en brieven? Juist, zo snel mogelijk afkappen en verwijderen. Maar je moet wat, als verse ondernemer, dus ik ben er toch maar over gaan nadenken. Mijn conclusie: niet doen.

Ik wil meer klanten!

Daar zit je dan, net ingeschreven bij de KVK en helemaal klaar voor de start. Alleen weet nog niemand dat. Hoe kom je dan aan je eerste klanten? Door jezelf aan te gaan bieden aan allerlei bedrijven bijvoorbeeld. Potentiële klanten zijn er in overvloed, dus je hoeft er maar een aantal uit te zoeken en je kunt aan de slag. Makkelijk toch?

Ik wil leuke klanten!

Het voordeel van zelf bedrijven aanspreken, is dat je die bedrijven kunt kiezen die je zelf leuk vindt. Lijkt het je leuk om over taart te schrijven? Dan stap je op de banketbakker om de hoek af. Bij wijze van spreken dan. Zo had ik ook in no time een lijstje bedrijven waar ik best wel voor zou willen schrijven. Dankzij het internet heb je ze zo gevonden, compleet met contactgegevens.

Klanten moeten mij weten te vinden

Die leuke klanten komen meestal niet vanzelf toevallig op je website. Je moet ze op je bestaan wijzen. Koude acquisitie is daar een ideale methode voor. Je probeert ze als het ware te dwingen om naar je te luisteren. En met een beetje geluk doen ze dat ook.

Maar het is eigenlijk ook best wel spannend

Koude acquisitie betekent dat je mensen die je niet kent, gaat aanspreken om ze iets te verkopen. Die mensen zitten daar waarschijnlijk helemaal niet op te wachten. Ik zal niet de enige zijn die dat spannend vindt. Als er dus een reden te verzinnen is om het niet te doen, dan ben ik de eerste die daar gebruik van maakt.

Goed overtuigen

Oké, voor een tekstschrijver zou het niet zo’n probleem moeten zijn, maar de inhoud van de mail moet wel heel overtuigend zijn. En de onderwerpregel moet voorzien zijn van een tekst die uitnodigt om de mail te openen. Anders belandt hij zo in de prullenbak. Als het gaat om het verkopen van jezelf, wat je eigenlijk doet als je een dienst levert, dan is dat toch anders dan wanneer je een blogartikel aan het schrijven bent. Een stuk lastiger om dat goed te doen, dus.

Koude acquisitie mag niet zomaar

Nog wel de beste reden om van koude acquisitie af te zien, is het feit dat het simpelweg niet toegestaan is. Toevallig verkregen contactgegevens mag je niet gebruiken voor acquisitie als de ontvanger je daar niet expliciet toestemming voor heeft gegeven. Maar als iemand dat heeft gedaan, dan is het geen koude acquisitie meer maar eerder lauwe, want je hebt al kennisgemaakt. Het komt er dan dus op neer dat je naar netwerkbijeenkomsten moet gaan of op een andere manier met mensen in contact moet zien te komen.

Wat doe jij?

Gewoon een mail sturen naar interessante bedrijven kan dus niet. Trek jij je daar wat van aan? Ik wel. Daarom ga ik op zoek naar alternatieve manieren om de juiste mensen van mijn bestaan op de hoogte te brengen. Een daarvan is dit blog. Als jij een potentiële klant bent die niet gediend is van al die ongevraagde reclamemails, neem dan vooral contact met mij op!