Luister naar jezelf!

Ken je dat gevoel? Dat niets wat je doet goed genoeg is en dat je ook niet weet hoe het beter moet? Dat kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je het verkeerde beroep gekozen. Dan ligt het werk je gewoon niet. Dat houd je wel even vol, maar niet je hele leven. Tijd dus om eens te gaan nadenken over verandering. Maar wat als die verandering inhoudt dat je iets wilt gaan doen wat ver buiten je comfortzone lijkt te liggen? Luister je dan naar anderen? Laat je vooral niet tegenhouden door jezelf!

Oké, dat klinkt makkelijker dan het is. Overal op internet kun je lezen wat je moet doen om succesvol te worden in je werk of in je eigen bedrijf. En ook al je vrienden, familie, kennissen en andere mensen die je wel eens spreekt, weten precies hoe je het moet aanpakken. Waarom lukt het dan toch niet?

Mijn ervaring is dat dingen niet lukken als ik doe wat anderen willen. Zij denken te weten wat goed voor mij is, ik doe mijn best me daaraan aan te passen maar het blijft een grote frustratie. Tot de dag dat ik besloot om het op mijn eigen manier te doen. Toen ging er een wereld voor me open. Het was opeens een stuk makkelijker om ‘s morgens mijn bed uit te komen en de dagen vlogen opeens voorbij. Toch was dit nog niet het ideale leven.

Ergens blijf ik toch altijd luisteren naar wat anderen zeggen. En die zeggen nog steeds dingen die niet bij mij passen. En dan lukt het me nog steeds niet om dat te doen wat ik denk dat ik moet doen. De oplossing? Stoppen met luisteren naar anderen.

Zelf weet je misschien niet alles. Het kan dus nooit kwaad te kijken hoe anderen over dingen denken. Je moet echter zelf beslissen wat je er mee doet. Zegt iemand dat de beste manier om klanten te krijgen is door in de sloot te springen, dan mag je er best voor kiezen om niet in maar over de sloot te springen. Als je je daar beter bij voelt. Misschien levert het minder werk op, maar het werk dat je krijgt, past wel beter bij je. En dat zorgt voor meer plezier in je werk. En daar ging het toch uiteindelijk om?

Mijn oproep in de eerste paragraaf, laat je vooral niet tegenhouden door jezelf, klopt dus eigenlijk niet. Je bent niet zelf degene die je tegenhoudt, maar het zijn de ideeën van anderen die niet aansluiten op jouw wereld. Luister daar dus niet meer naar en ga zelf nadenken! Lukt het dan nog steeds niet, dan zit je waarschijnlijk toch op de verkeerde weg.