Je hebt een onderwerp in gedachten waar je graag een artikel over op je website wilt publiceren en je kent iemand die alles weet over dat onderwerp. Dat is een mooie combinatie. Nu moet je alleen nog die informatie uit die persoon weten te krijgen en het op (digitaal) papier weten te zetten. Is dat niet jouw favoriete bezigheid, of heb je er gewoon geen tijd voor? Dan komt een tekstschrijver van pas. Die kan voor een interview zorgen en het resultaat uitwerken in een mooie tekst.
Wat doet een tekstschrijver voor je?
Een tekstschrijver doet meer dan alleen een tekst schrijven. Natuurlijk is dat een belangrijk onderdeel van het werk. Maar er moet ook informatie verzameld worden. De tekst moet immers ergens over gaan. In sommige gevallen heeft de schrijver zelf de kennis in huis om een mooi stuk te produceren. Vaker zal het echter voorkomen dat er bronnen nodig zijn. Die kunnen gevonden worden op internet, bijvoorbeeld in de vorm van persberichten of andere websites. Een goede bron voor echt originele content is echter de deskundige. Op basis van wat deze deskundige te vertellen heeft, schrijft de tekstschrijver de tekst. De tekstschrijver zal dus de deskundige interviewen. Hoe gaat dit in zijn werk?
Ter info
Ik ga je hier niet vertellen hoe je een interview moet houden, er zijn voldoende websites te vinden waar dat uitgebreid besproken wordt. Wat ik wel doe, is je vertellen wat ik als tekstschrijver doe. Zo krijg je een goed beeld van wat je van mij kunt verwachten en wat ik doe voor het tarief dat je in de offerte ziet staan, als je die bij mij aanvraagt.
Voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het afnemen van een interview. Een goede voorbereiding is belangrijk om de juiste vragen te kunnen stellen en de gewenste informatie boven tafel te krijgen. Zo kun je je vast een beetje verdiepen in het onderwerp, zodat je weet waar het over gaat en inhoudelijke, zinvolle vragen kunt stellen.
Het interview
Na de voorbereiding is het tijd om achter je bureau vandaan te komen. Natuurlijk kan zo’n interview ook telefonisch of via videobellen, maar het is toch ook altijd fijn om je gesprekspartner in het echt tegenover je te hebben. Nu is de kunst om de geïnterviewde aan het praten te krijgen. Met een beetje geluk zijn enkele korte vragen voldoende om een woordenstroom op gang te brengen. Dan moet je er nog wel op letten dat je antwoord krijgt op al je vragen. Is de ander wat minder praatgraag, dan heb je je vragenlijstje paraat. Dat heeft het voordeel dat je wat gestructureerder te werk kunt gaan dan wanneer de geïnterviewde zo enthousiast is dat hij het gesprek over dreigt te nemen.
Het is belangrijk dat je achteraf nog weet wat er gezegd is. Het gesprek opnemen is daarvoor de eenvoudigste manier, dan kun je alles achteraf terugluisteren. Zeker bij een wat langer gesprek kan dat echter wel veel tijd kosten. Daarom is het ook goed om veel aantekeningen te maken. Maar ook weer niet te veel, want je moet wel blijven luisteren.
Uitwerking van de tekst
Het op papier zetten van wat besproken is, gaat het makkelijkst als alles nog vers in het geheugen zit, dezelfde dag dus nog. Het uitwerken is iets anders dan het letterlijk opschrijven van wat gezegd is. Dit is het moment om een goede structuur in de tekst aan te brengen en alles op een goed leesbare manier te verwoorden. De geïnterviewde zal dan ook waarschijnlijk niet veel van zijn uitspraken letterlijk terugzien in de tekst.
Correctie door de geïnterviewde
De laatste stap in het proces is het laten lezen van de tekst door degene die geïnterviewd is. Deze persoon zal moeten zeggen of alles wat hij heeft willen zeggen, juist is overgekomen. Hij zal dus zeker de gelegenheid moeten krijgen om opmerkingen door te geven. En die moet de tekstschrijver natuurlijk ook weer goed verwerken. Om te voorkomen dat er eindeloos heen en weer gepingpongd gaat worden, is het wel handig af te spreken dat er slechts eenmaal commentaar gegeven mag worden. Zijn alle opmerkingen verwerkt, dan is de tekst klaar voor publicatie. Opdracht afgerond!
Meer weten? Laat het mij weten!