Volg je hart. Waar brengt dat jou?

Een irritant geluid dringt mijn dromen binnen. Ik probeer het te negeren, maar dat is niet te doen. Ik moet wakker worden. Ik druk de wekker uit en blijf in bed liggen. Een nieuwe dag. Weer een. Nog even mijn ogen dicht, denk ik. Ondertussen tikt de klok door. Er is een kwartier voorbij, een half uur. Ik had nu eigenlijk op mijn werk moeten zijn. Maar ik kan het niet.

Ken je dat gevoel? Als je totaal niet op je plek bent op je werk, wordt het steeds moeilijker om je er voor in te zetten. Je leest niet voor niets overal dat je je hart moet volgen, dat je alleen dan gelukkig wordt. Maar hoe doe je dat? Wat wil je hart en heeft het wel altijd gelijk?

Weet wat je wil

Weten dat het niet goed gaat, is makkelijker dan weten wat je moet doen om het te verbeteren. En dan is het heel verleidelijk om in die oude situatie te blijven hangen. Grote veranderingen zijn ook niet altijd makkelijk. Maar het goede nieuws is dat je niet altijd met een grote stap hoeft te beginnen. Kleine stapjes zetten is ook prima. Begin gewoon eens met na te denken waar je nu echt gelukkig van wordt. Dat kunnen dingen zijn die je doet, zoals de hond uitlaten, of bepaalde toestanden, zoals een opgeruimd, gezellig huis.

Kom je er dan nog niet uit, dan kun je wat verder in het verleden gaan kijken. Wat vond je als kind leuk? En is dat ook wat je tegenwoordig doet? Nee? Dan heb je een aanwijzing gevonden. Kun je je hobby van vroeger omtoveren tot iets waar je nu je geld mee kunt verdienen?

Ik vond het als kind leuk om verhaaltjes te schrijven. Voor het schrijven van boeken ontbreekt mij het talent, maar schrijven kan ook op andere manieren. En dat doe ik nu met mijn tekstbureau.

De eerste stap zetten

Elke verandering begint met de eerste stap. Je hoeft niet meteen in het diepe te springen en je baan op te zeggen. Je kunt je eerst gaan oriënteren op de mogelijkheden die er voor jou zijn. Zijn er interessante banen beschikbaar? Wat moet je daarvoor kunnen en wat moet je nog leren? Misschien moet je een cursus volgen om je je nieuwe vakgebied eigen te maken. Dan krijg je meteen een beter beeld of dit wel iets voor je is.

Mijn eerste stap heb ik eigenlijk onbewust gezet. Dat was jaren geleden, toen ik net een opleiding voor mijn werk had afgerond. Ik had opeens tijd over en ging nadenken over hoe ik die wilde invullen. Ik was er vrij snel uit: ik wilde weer op een of andere manier gaan schrijven. Daarom begon ik met het publiceren van artikelen op Infonu.nl, een website waar je artikelen kon indienen die dan na goedkeuring op de website geplaatst werden. Wat was ik trots toen mijn eerste artikel verscheen! Niet lang daarna begon ik met een eigen website. Het was zo leuk om te zien dat daar ook daadwerkelijk mensen naartoe kwamen om mijn boekrecensies te lezen.

En hoe nu verder

Als je eenmaal weet wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken, moet je ernaar gaan handelen. Je huidige baan houden terwijl je solliciteert naar een andere is een veilige optie. Zie je het echt niet meer zitten of heb je al je tijd nodig voor het vinden van die andere baan? Dan kun je overwegen je werk op te zeggen. Bedenk je dan wel dat je dan geen inkomen meer hebt en ook geen recht op een ww-uitkering, dus je zult voldoende spaargeld achter de hand moeten hebben.

Wil je voor jezelf beginnen? Dat kun je ook proberen in de avonduren of door iets minder te gaan werken. Let dan wel op of je toestemming van je werkgever nodig hebt om zoiets naast je baan te gaan doen.

Soms wil je werkgever afscheid van jou nemen. Dat kun je heel vervelend vinden, maar je kunt het ook zien als een kans. Kom je hierdoor in de ww, dan kun je met behoud van (een deel van) je uitkering voor jezelf beginnen. Na een half jaar heb je dan de keuze: ga je ervoor of ga je terug de ww in. Ik koos het eerste.

Zit je echt op de weg die je hart je heeft ingegeven?

Of je nu wel het goede pad volgt, merk je waarschijnlijk vanzelf. Heb je nog steeds last van die wekker ‘s morgens, of is opstaan niet meer zo’n straf? Als dat laatste het geval is, dan zit je goed.

Had je hart gelijk?

Je kunt nog zo je best doen om te doen wat je hart je ingeeft, als je daar niets mee kan verdienen dan blijft het een hobby. Een belangrijke vraag is dus of je voldoende verdient om te leven zoals jij wilt. Werk je in loondienst, dan heb je daar ongetwijfeld op gelet toen je je contract tekende. Ben je echter voor jezelf begonnen, dan is de vraag of je snel genoeg voldoende inkomsten hebt om van te leven.

Als je vanuit de ww start, dan hoef je je het eerste half jaar geen zorgen te maken. In die tijd weet je ook wel hoeveel je ongeveer verdient en dus ook of je daarvan kan rondkomen. Misschien verdien je nog niet genoeg maar heb je voldoende vertrouwen in jezelf en de toekomst om toch door te gaan. Tip: check je spaarrekening, hoe lang hou je het uit met te weinig inkomen?

Een andere optie is de keuze die ik heb gemaakt: in mijn eigen bedrijf heb ik nog niet voldoende werk dus ik heb er een parttime uitzendbaan bij. Dat is goed voor de inkomenszekerheid, maar een ramp voor de hoeveelheid tijd die je in het eigen bedrijf kunt steken, is mijn ervaring.

Stoppen of doorgaan?

De vraag wanneer je beter kan stoppen vind ik een moeilijke. Vind je het echt leuk wat je doet? Zo nee, stop er dan zo snel mogelijk mee. Zo ja, gaat het goed met je bedrijf? De eerste tijd zal het waarschijnlijk lastig zijn. Wanneer heb je het lang genoeg geprobeerd en werkt het echt niet? Je zult niet van de ene op de andere dag omkomen in het werk, of je moet het wel heel erg goed doen. Maar hoe lang het duurt voor je bedrijf een beetje begint te lopen, dat zal per persoon verschillen. Ik ga in ieder geval nog even door.

O ja, mocht je behoefte hebben aan teksten voor je nieuwe bedrijfswebsite, dan weet je me te vinden, hè!

Blij dat ik het gedaan heb!!

Toen ik bij mijn vorige werkgever vertrok en zei dat ik voor mezelf wilde beginnen in een heel ander vakgebied, kreeg ik vaak te horen dat dat dapper was. Vroeger dacht ik daar ook zo over. Maar nu weet ik dat het eigenlijk geen keuze was, maar de enige logische stap. Natuurlijk heb ik regelmatig last van twijfels en angsten, maar tot nu toe pakt alles goed uit en ben ik er alleen maar gelukkiger van geworden. Dus ik zou zeggen: als je er klaar voor bent, ga er dan voor!