Als je besluit een eigen bedrijf te beginnen, komt er heel veel op je af. Gelukkig zijn er voldoende informatiebronnen te vinden waar je kan lezen waar je allemaal aan moet denken als je gaat starten. Sommige dingen ontdek je echter pas als je eenmaal bezig bent. Over die dingen wil ik het gaan hebben in een reeks blogs. Dit is deel 1: tijd.
Werk versus inkomen
Als ZZP’er kun je heel veel tijd in je bedrijf steken zonder ook maar iets te verdienen. Dat gaat goed zolang je een goed gevulde spaarpot hebt en niet snel zenuwachtig wordt. Heb je echter wel een inkomen nodig om van te leven, dan zul je de eerste tijd misschien nog een baan naast je eigen bedrijf moeten hebben. Een parttime baan combineren met parttime ondernemen, dat klinkt mooi en praktisch. Maar is het dat ook?
Die parttime baan levert het geld op waarvan je kunt leven. Het kost echter ook veel tijd. Stel dat je een halve baan hebt, twintig uur in de week, verspreid over vijf werkdagen. Dan heb je elke dag nog vier uurtjes over om in je eigen bedrijf te steken. Dat lijkt nog best aardig, maar die tijd is zo om.
Wat doe je allemaal in die tijd? In het begin ben je natuurlijk bezig met allerlei opstartzaken, zoals je website (laten) maken, je administratie opzetten en je verzekeringen regelen. Daarna begint echter de grote uitdaging: klanten vinden. Nu is mijn ervaring dat je geen opdrachten krijgt door jezelf aan te bieden als er freelancers gevraagd worden. Dan reageren er zoveel mensen dat het eigenlijk nauwelijks zin heeft om daar aan mee te doen. Nee, de klanten moeten jou vragen.
Nu is het daarbij heel belangrijk dat klanten jou ook kunnen vinden, dus moet je tijd besteden aan het vullen van je website. En aan zichtbaar zijn op bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook. En daar gaat veel tijd in zitten. Als je maar de helft van de werkweek beschikbaar hebt, kan dat best lastig zijn.
Flexibiliteit versus zekerheid
Misschien moet je nog iets bijleren. Of wil je naar een bijeenkomst om andere ondernemers of potentiële klanten te ontmoeten. Vooral cursussen willen nogal eens overdag georganiseerd worden. Zit je dan aan een loondienstbaan vast, dan zul je vrij moeten nemen. En zo zal het vaker voorkomen dat je dingen voor je eigen bedrijf wilt doen maar dat dat niet uitkomt omdat je die baan hebt. Een deeltijdbaan maakt je dus een stuk minder flexibel in in het indelen van je tijd. Daar staat dan weer de werkzekerheid tegenover. Wat belangrijker is, kun je eigenlijk pas echt goed bepalen als je in de praktijk ondervindt hoeveel het gebrek aan flexibiliteit je beperkt.
Grote opdrachten versus kleine klusjes
Stel dat je een keer de kans krijgt om een opdracht te doen waar je minstens drie of vier dagen in de week voor nodig hebt. Als je daarnaast ook nog in loondienst werkt, kun je zo’n opdracht wel vergeten. Of je moet zeven dagen per week willen werken, dat kan natuurlijk ook. Hoe groot is de kans op zulke grote klussen in jouw vakgebied? En zijn dat de klussen die jij wilt? Dat is iets om mee te nemen in je beslissing om deels in loondienst te blijven.
Tijd is geld
Ik denk dat je de uitspraak ‘tijd is geld’ letterlijk kan nemen als het om ondernemen gaat. Hoe meer tijd je in je bedrijf steekt, hoe groter de kans dat het een succes wordt. Bedenk dus voor je gaat starten goed hoeveel tijd je te besteden hebt en hou er rekening mee dat de groei van je bedrijf voor een deel zal afhangen van die tijd. Wil je zekerheid? Ga er dan van uit dat het wat langer kan duren voor je genoeg werk hebt. Wil snel resultaat zien? Steek er dan al je tijd in. Ik kies voor het eerste. Dat levert me minder stress op en toch een leuk leven. Wat jij ook kiest: succes!