Zegt een foto echt meer dan duizend woorden?

zegt een foto echt meer dan duizend woorden gordijn

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Zeggen ze. Ik geloof dat wel maar toch ben ik van mening dat we die woorden ook nog heel hard nodig hebben. Ik zal dat illustreren met een voorbeeld.

Vorig jaar kocht ik nieuwe gordijnen. Die ging ik zelf ophangen. Om dat te kunnen doen, moest ik begrijpen hoe het ophangsysteem werkte. Op internet stond netjes een filmpje waarin uitgelegd werd hoe je de gordijnen moest monteren. Dat leek duidelijk. Toch liep ik tegen een probleem aan. Ik had namelijk het klemmetje dat op het kozijn geschroefd moest worden, aan het gordijn geklemd. Gewoon, om te kijken hoe het werkte. En toen kreeg ik hem er niet meer af.

Uit het filmpje was niet af te leiden hoe je een eenmaal gemonteerd gordijn weer los kreeg. Uiteindelijk had ik een tekstuele beschrijving nodig om het voor elkaar te krijgen. Conclusie: niet alles is op te lossen met beeldmateriaal, soms heb je gewoon even een stukje tekst nodig.

Een foto zegt meer dan duizend woorden

zegt een foto echt meer dan duizend woorden foto

Dat een foto meer zegt dan duizend woorden heb je ongetwijfeld vaker gehoord. En ik ben het er ook grotendeels wel mee eens. Als je precies wilt weten hoe iemand eruit ziet, kun je beter naar een foto kijken dan een beschrijving lezen. Wil je echter met het innerlijk van deze persoon kennismaken, dan heb je niet zoveel meer aan de foto. Iemand kan misschien glimlachend vastgelegd zijn, maar wie zegt dat hij of zij niet direct na het afdrukken terugviel in somber gepeins? En hoe weet je of deze persoon misschien last heeft van zijn rug of van zijn grote teen? Dat zie je niet. Daar kom je alleen achter als hij het je vertelt.

Rebussen

Je kent ze vast nog wel, die reeksen plaatjes waar je een zin uit kan halen. Dat wil zeggen, als je bij elk plaatje de juiste betekenis kent. Zo’n rebus is leuk als spelletje, maar niet als je even snel wat informatie nodig hebt. Sommige tekst is nu eenmaal lastig in afbeeldingen te vangen. Dan kun je natuurlijk de tekst inspreken en als video afspelen, maar wat voor nut heeft dat? Dat is misschien zinvol voor mensen die moeite hebben met lezen.

zegt een foto echt meer dan duizend woorden rebus

Voor wie wel goed kan lezen, kan een geschreven tekst uitermate praktisch zijn. Je kunt hem in je eigen tempo doornemen. Als het bijvoorbeeld een handleiding betreft, dan kun je alle stapjes een voor een uitvoeren en na elke stap verder lezen wat je vervolgens moet doen. Of nog een keer nalezen hoe het ook al weer moest. Staat alles in een filmpje, dan blijf je aan het pauzeren, terugspoelen, weer pauzeren, enzovoort. Ook een heel theoretisch verhaal is vaak makkelijker in woorden uit te drukken dan in alleen maar plaatjes. Afbeeldingen kunnen echter wel goed ondersteunend werken.

Ontspanning

Op het moment dat ik dit schrijf, is het half december. Kerst nadert. Er zijn dus heel veel kerstfilms op tv. Wat mij opvalt bij deze films, is dat de knappe mannelijke hoofdrolspelers blijkbaar op beginnen te raken want ze worden steeds minder aantrekkelijk om te zien. Dat bederft het kijkplezier toch wel een beetje, vind ik. Dat probleem heb je niet als je een boek leest. Je kan daarbij je eigen fantasie gebruiken en de personen waar je over leest, zelf voorzien van een uiterlijk.

zegt een foto echt meer dan duizend woorden boek

Voor sommige mensen zal het lui voor de tv hangen de ultieme manier van ontspannen zijn, maar voor mij is dat toch een mooi boek. Naar een film hoef je alleen maar te kijken, het komt vanzelf op je af. Dat is leuk als je moe bent ofzo. Maar om echt even helemaal mijn eigen gedachten op pauze te kunnen zetten, kruip ik liever in een boek. Daarbij worden mijn hersenen aan het werk gezet om in die andere wereld te duiken en hebben ze geen tijd meer om te piekeren. Ik ben overigens wel benieuwd hoe jij daar over denkt. Dus laat vooral een reactie achter onder dit bericht!

Duizend woorden of toch maar die foto?

Afbeeldingen en video’s kunnen heel nuttige media zijn. Maar in sommige gevallen is tekst nog steeds praktischer. Een combinatie van beide levert waarschijnlijk voor iedereen het meeste gemak op. Ik ga hier dus ook niet zeggen of tekst of beeld beter is, dat ligt aan de situatie en de persoon. Ik hou van tekst. Als ik een interessant nieuwsbericht tegenkom op internet en ik klik erop en het blijkt een video te zijn, dan haak ik vaak af. Het komt domweg vaak niet uit om een filmpje te kijken. Maar als dat de manier is om een groter publiek te bereiken, ga dan vooral zo door! Voor elk wat wils, dat zal altijd wel blijven gelden.